Saltens flora på Internett Tilbake | Logg inn

Salten Naturlags årsmelding 2002

Styret har i året 2002 bestått av:

Formann - Mats G Nettelbladt - på valg, for et år - valgt 2001 for to år
Kasserer - Geir Helland - på valg, nei til omvalg - valgt 2002 for et år
Sekretær - Pål Hansen - ikke på valg - valgt 2002 for to år

Varamedlem - Annie Nordland - på valg, ja til omvalg - valgt 2002 for et år
Varamedlem - May June Knutssøn - på valg, ja til omvalg - valgt 2002 for et år
Varamedlem - Bjørg H Jakhelln - på valg, nei til omvalg - valgt 2002 for et år

Revisor - Liv Åse Borch - på valg, ja til omvalg - valgt 2001 for to år
Revisor - Rune Bjarghov - ikke på valg - valgt 2002 for to år

Valgkomité:
Bernt-Gunnar Østerkløft - på valg, ja til omvalg - valgt 2001 for to år
Svein Dundas - ikke på valg - valgt 2002 for to år

Aktiviteten i 2002 har vært god med hensyn til antall arrangementer: tre styremøter, to medlemsmøter og ikke mindre enn 14 turer på programmet, hvorav sju soppturer. To medlems-møter med tilhørende servering ble holdt på 4H-gården (årsmøtet) og på Nyholmen fyr (julemøtet). En av vårturene i likhet med soppkurs, soppkontroll og sop-putstilling måtte innstilles.

Medlemstallet var i 2002 har økt markant og gledelig i forhold til 2001 og vi hadde ved siste årsskifte 135 medlemmer totalt med stort og smått! Som vanlig var det igjen sop-pen som samlet de fleste deltakerne, men også flere av vårturene lokket til stort oppmø-te, se videre nedenfor! Et nytt programinnslag i 2002 var den nordiske ”Villblomstenes dag” 9. juni, da det i Salten var ikke mindre enn ni turer med fra null til 43 deltakere. Det-te viste seg å bli en av de varmeste dagene den varme sommeren 2002. Mer om dette videre i skrivet!

Prosjekt Saltens flora går videre med to-tre seminarer i året og en god del botanisk aktivi-tet rundt om sommeren. I år blir det inventeringssamling i Skjerstad rund siste helga i juli. Vår egen internettdatabase er i full sving! Der fins nå nærmere 40.000 poster fordelt på over 2300 lister for 350 registreringsruter. Nye deltakere er hjertelig velkommen!


Medlemsmøter i 2002:

19-20. januar
Botanikkseminar på Høgskolen. Det ble vist fram gras: kvein og rørkvein.

14. april
Botanikkseminar på Høgskolen. Den nye databasen ble demonstrert.

17. april
Etter årsmøtet hold ble det holdt et foredrag om det mangfoldige Bodø 4H med mange faglige tilknytninger til Naturlaget.

9. november
Botanikkseminar på Høgskolen. Oppsummering av sommerens florakartlegging og gjennomgang av herbariebelegg med vanskelige arter.

21. november
Julemøte på Nyholmen fyr sammen med Fortidsminneforeninga. Arnstein Brekke holdt et fengende foredrag om kulturminner i utmark, særlig gamle hus i Skjerstad.


Naturlagsturer i 2002:

Salten Naturlag får i år liksom tidligere år turreferatene publisert i vårnummeret av Polarflokken, Nord-Norges botanikktidsskrift, som gis ut i Tromsø av Nordnorsk Botanisk forening.

Tirsdag 10. april
Rekordtidlig blåveistur til Stille Dal

Allerede nå så vi at våren kom å bli veldig tidlig – blåveis én måned for tidlig! Som ellers i mai var bakken ovafor Slåttlia blå av de skjøn-neste blåveiblomster. Snakk om vårstemning!

Onsdag 15.mai
Fellestur med Bodø og Omegn Turistforening og Bodø lokallag av NOF til Rønvikjordan

Noe surt og grått men med 64 deltakere! Fikk sett en god del fugler og planter.

Lørdag 25. og søndag 26. mai
Kvartærgeologi

Et svært interessant helgeseminar ved høgskolelektor Arne Fjalstad. På søndagen gjorde vi en lengre utferd til Skjerstad, Misvær og helt opp i Sørdalen. Deltakerantallet var i underkant av 10.

Tirsdag 28. mai
Botanisering på Nyholmen – ville nytteplanter i kulturelle omgivelser

Denne turen er etter hvert blitt en populær gjenganger. Nyholmen er en botanisk oase midt i havnebassenget. Her ble det demonstrert ei rekke vårlige ville grønnsaksplanter som karve og ma-rikåpe, som det er flere arter av. Skråninga under Skansen dekkes av den ellers sjeldne fløyelsmarikåpa som nok er kommet hit med ballast.

Fredag 31. mai – lørdag 1. juni
Tur til Helligvær sammen med Fortidsminneforeningen

Fredag ettermiddag stilte fem personer opp til tur med de foreninge-ne. Turen gikk til øya Sørvær i Helligvær. Etter en inspeksjon av be-byggelsen ble plantene satt i høysetet. Fra før hadde vi kun vårmari-hand angitt fra området, så selv uten utdannede botanikere fant og registrerte vi nærmere 65 ”nye” arter i løpet av et par kveldstimer. Vi fikk også tatt i nærmere øyesyn ”villsauen”/”steinalder-sauen” som går og gresser her ute. Lørdag ettermiddag gikk båten tilbake til byen.

Søndag 9. juni
Villblomstenes dag over hele Norge, Sverige og Danmark

I Salten inspirerte Naturlaget til ikke mindre enn ni turer. Været var nesten altfor godt, noe som gjorde at folk valgte bading foran botani-sering på Skauvoll i Gildeskål, og Kløkstad og Kjerringøy i Bodø. Til gjengjeld ble det rekord med 37 deltakere på Øynes, Fauske. Ellers ble det gjennomført turer med vekslende deltakerantall i Meløy (Laukneset), Beiarn (Navjord), Skjerstad (Nupen), Saltdal (Junkerdal-sura), Steigen (Prestegårdsskogen på Laskestad) og Hamarøy (Steinslandsosen).

Torsdag 20. juni
Skjelstadfjæra

Årets tur til Skjelstadfjæra fant sted i et forrykende uvær med kuling og regn! Det var en meget våt ettermiddag i et vått og myrlendt ter-reng, men det hindret ikke de seks deltakerne i å tråle veggrøfter, myr og strandsoner. 52 forskjellige planter ble registrert, deriblant myrtevier, knopparve, strandkjeks, sibirbjønnkjeks, legevintergrøn, raudknapp, fagerknoppurt, engmarihand, lappmarihand, agnorstorr og taglstorr. En fin og våt turopplevelse!

Søndag 16. juni
Fellestur med Bodø lokallag av NOF til Misværfjæra og Sørdalen

Med en representant fra Naturlaget og syv fra NOF ble det en flott tur i nydelig vær, og med rikt utbytte. Vi så svart-hvit fluesnapper, berg-and, brunnakke, stokkand, storlom, sjøorre, hegre, grågås og to kongeørner.

Lørdag 29. – søndag 30. juni
Felles botanikktur med BOT til Junkerdalsura og Skaitiaksla

I likhet med seinere år geleidet Hanne Edvardsen følget gjennom dette planteeldorado. Første dagen i ura var 14 personer med, andre dagen på aksla bare en. Særlig de som var med for første gang hadde en uforglemmelig opplevelse. Både mariskoen og lapprosa var dessverre avblomstret allerede – i likhet med de fleste andre planter lå de flere uker foran skjemaet i den fine forsommeren. Men Hanne kunne lære ut at både ”gress” og ”bregner” omfatter mange ulike arter, bare starrslekta blant halvgressene 100 ulike! Av bregner så vi hengeving, fugletelg, skogburkne og strutseving. Totalt ble det over 100 plantearter. Berit Irgens, BOT

Fredag 19. – søndag 28. juli
Planteregistrering i Sulitjelma – Balvatn-området

Svært vellykka arrangement! Vi utførte 65 dagsverk, registrerte i 16 5km-ruter, fant en ny art for Nordland, halvkulerublom, og mange andre sjeldne planter. Se videre eget referat her under!


Soppturer i Salten Naturlag sesongen 2002:

Tirsdag 27. aug. - Tussvatnet
Tirsdag 3. sept. - Bestemorenga
Tirsdag 10. sept. - Skaug
Tirsdag 17. sept. - Arlia
Søndag 22. sept. - Sopptur v/Fauske
Tirsdag 24. sept. - Vatnvatnet og Vatnlia

De fleste soppturene var godt besøkt, sjøl om soppfangsten denne høsten var heller dårlig.


Botanikkprosjektet i Sulitjelmafjella 2002

Som en del av Prosjekt Salten Flora har Salten Naturlag de siste åra arrangert inventerings-samlinger i Steigen, Saltdal og Sørfold. I 2002 fikk vi i oppdrag fra Fylkesmannen i Nord-land å kartlegge floraen i noen utvalgte områder i fjella mellom Junkerdalen og Sulitjelma.

Mange botanikere har opp gjennom tida besøkt disse områda, og flere funn av sjeldne arter er gjort. Allerede i 1928 ble Junkerdalens nordsida fra Junkerdalsura til Stor-Graddis med til-grensende fjellområder freda mot innsamling og ødeleggelse av ei rekke blomsterplanter. Plantefredningsområdet ble i 1935 utvidet nordover til Balvatnet, Fiskeløysvatnet, Skodde-fjellet og Doarrovatnet . I seinere år har Fylkesmannen drevet et utredningsarbeid for en ny nasjonalpark i disse fjellområda.

Salten Naturlags oppdrag gikk ut på å registrere floraen i noen avgrensa og dårlig kartlagte områder med spesiell vekt på et utvalg sjeldne arter. Det var dermed naturlig å legge årets inventeringssamling til dette området. I tida 19-27. juli 2002 hadde vi det nedlagte gruvesam-funnet Jakobsbakken i Sulitjelma som base. I tillegg ble det i forkant av samlingen utført oppdragsarbeid 8. og 17-19. juli. Totalt deltok 15 personer på samlinga. Viktigst var Tor-stein Engelskjøn fra Tromsø museum som gav uvurderlig støtte både til plantebestemming og –pressing.

Fylkesmannen satte et krav om 25-30 dagsverk feltarbeid innafor de ovafor omtalte områda. Vi utførte så mange som 65! Lista over sjeldne planter som skulle registreres omfattet 43 arter. Av disse fant vi 30 pluss ei kryssing. Totalt gjorde vi nærmere 300 funn av listeplantene. I alt ble omlag 440 belegg samlet inn og oversendt herbariet ved Tromsø museum.

Vårt eget mål med samlingen var å få kartlagt flest mulig UTM-ruter på 5 x 5 kilometer (såkalte 5-km-ruter) i Sulitjelma-området. Det ble utført registreringer av plantelivet i ikkje mindre enn 16 ruter, riktig nok med varierende grad av grundighet. På internett har vi lagt ut en detal-jert beskrivelse av inventeringsmetodikken til Prosjekt Saltens Flora, se våre hjemmesider: www.saltenflora.no.

I botanisk sammenheng framstår de fleste lokaliteter som artsrike til fjellområder å være, med et artsmangfold flere steder på over 150 arter. Som det er sagt tidligere har viktige deler av området siden lenge vært kjent som botaniske godbiter. Junkerdalsura ble oppdaget for viten-skapen allerede rundt 1820 av botanikerprosten Søren Chr. Sommerfelt. Noen få år seinere kom hans kjente kollega Lars Levi Læstadius over grensen mot Balvatnet og oppdaget den inntil da ukjente bergfrueliknende bergjunkeren. Den er etter våre undersøkelser i 2002 nå kjent på over 20 lokaliteter, men er fortsatt ikke funnet på svensk side!

Bergjunkeren var i full blomst under samlinga, og vi kunne nyte synet av den vakre planten mange steder langs rutene vår. På flere av lokalitetene stod den tallrik. En vanlig biotop for arten er slakt skrånende, sørvendte rabbe eller berg, men vi fant den også på nordvendte steder.

20.03 2003- Flere saker

Disse sidene er laget av Lasse G. Dahl, webmaster@lassedahl.com.