Saltens flora på Internett Tilbake | Logg inn

Informasjon om florakartleggingsdagene i Steigen 20-23. juli 2006

Vi har i skrivende stund 32 påmeldte deltakere til florakartleggingen i Steigen.

Oppmøte og transport

Steigen kommune har velvilligst lånt oss Steigen sentralskole i Leinesfjord. Dette vil være vår base under florakartleggingen. Leinesfjord er kommunesenteret i Steigen kommune.

Vi håper så mange som mulig kan møte opp i Leinesfjord i løpet av ettermiddagen/kvelden onsdag 19. juli. Det vil bli gjennomgang av opplegget for kartleggingsarbeidet kl. 19 denne kvelden. Selve kartleggingsarbeidet starter torsdag morgen.

Vi regner med at deltakerne tar seg fram til Leinesfjord på egen hånd, enten med buss eller båt, egen bil eller i samkjøring med andre. Vi er behjelpelig med informasjon om rutetider.

Det vil bli nødvendig å bruke bil for å komme ut til kartleggingsområdene, så vi håper at flere tar med privatbil. Vi har behov for 8-10 biler.

Kost og losji

Steigen sentralskole har alle de fasiliteter vi har behov for under samlinga; arbeidsrom, kjøkken, toalett- og dusjanlegg. Deltakerne må belage seg på å ligge på madrasser på golvet. Vi ordner med madrasser, men de som ønsker å ligge litt mer komfortabelt bør ta med seg campingseng, luftmadrasser el.l. Ta med sovepose og lakentrekk, eventuelt dyne og pute med trekk. Vi kan fordele oss på flere rom.

Alternativ overnatting er mulig på Steigen Vertshus i nærheten (tlf. 75 77 73 00) eller campingplass.

All mat kjøpes inn samlet av Salten Naturlag. Alle måltider tilbereder vi selv på kjøkkenet på skolen. Kjøkkentjenesten går på rundgang etter oppsatte lister, men vi vurderer muligheten for å leie inn hjelp til middagslaging. Dersom noen har spesielle ønsker/vaner i matveien bør de ta med seg det de trenger selv.

Kostnader

Overnatting på skolen og alle måltider her dekkes av Salten Naturlag. Dette takket være god støtte fra SABIMAs rødlisteprosjekt. Den enkelte må selv bekoste reise til og fra Leinesfjord, samt eventuelt annen form for overnatting/bespisning.

Kartleggingsarbeidet

Vårt mål med årets florakartlegging er å få registrert plantelivet i flest mulig UTM-ruter på 5 ganger 5 kilometer (5-km-ruter) i utvalgte deler av Steigen kommune. Deltakerne deles opp i grupper på 2-4 personer. Hver gruppe får tildelt/velger selv en 5-km-rute hvor floraen skal kartlegges. Gruppene bruker en dag per rute.

Under registreringsarbeidet benyttes fortrinnsvis krysslister, hvor de vanligste plantene krysses en gang i hver 5-km-rute. For en rekke mindre vanlige arter noteres alle observasjonssteder med eksakte kartreferanser. Bruk av GPS er en fordel (og har du eget GPS-instrument, så ta det gjerne med). Det vil bli gjort særskilte søk etter rødlistearter (trua arter). Eventuelle funn vil bli registrert på egne skjema.

Feltmetodikken vil bli gjennomgått onsdags kveld og evt. torsdags formiddag. På internettstedet www.saltenflora.no, under pekeren ”Metodikk”, kan du lese/laste ned mer informasjon om kartleggingsmetodikken. Fra nettstedet kan du også laste ned krysslister, inventeringsskjema o.l., slik at du kan gjøre deg kjent med disse på forhånd.

For å dokumentere funn av mindre vanlige arter og/eller få en sikker bestemmelse på en del vanskelige planter, vil det være nødvendig å samle inn belegg for nærmere gransking. På kveldene vil det bli en del etterarbeid med innsamla belegg, som skal presses, nummereres og journalføres med alle tilhørende opplysninger. Alle belegg som samles inn under florakartleggingen sendes etter hvert til Tromsø museums herbarium.

Florakartleggingen vil foregå både i veinært, lettgått terreng og i mer avsidesliggende fjellområder, slik at det skulle være noe for enhver smak når det gjelder fysiske utfordringer.

Kort om programmet

Onsdag 19. juli kl. 19 er det presentasjon av Prosjekt Saltens Flora, gjennomgang av feltmetodikk, aktuelle kartleggingsområder m.m., gruppeinndeling, praktiske ting osv.

Torsdag 20. juli – lørdag 22. juli kl. 8-9 er det frokost, smøring av matpakke m.m. Avreise kl. 9 og feltarbeid fram til kl. 17-18. Middag serveres kl. 18. På kvelden blir det pressing og bestemmelse av innsamlede planter, annet etterarbeid, sosialt samvær m.m.

Søndag 23. juli er det frokost til vanlig tid. Noen drar hjem ganske tidlig, andre tar ei økt med feltarbeid før det hele avsluttes…

Nødvendig utstyr

Under selve kartleggingsarbeidet vil det bli relativt lange dager ute i friluft, uansett vær, både i lavlandet og til fjells, og kanskje øyer per båt. Det er derfor viktig at deltakerne tar med klær og utstyr tilpasset nordnorske uteforhold.

Her er noen tips:

* Fjellsko/gummistøvler
* Vindtett jakke/bukse
* Regntøy
* Varmt tøy under fra topp til tå
* Votter og lue
* Tørt klesskift
* Ryggsekk som rommer det du trenger for dagsturer
* Termos
* Husk også sovepose, pute og madrasstrekk, eventuelt dyne med trekk, evt. GPS-instrument (hvis du har…)

Har du noen spørsmål?

Ikke nøl med å ta kontakt med:
Mats G. Nettelbladt tlf. priv. 75 58 73 45 / mob. 416 38 037 / epost: mndt@online.no eller
Trond Skoglund tlf. priv. 975 20 734 / tlf. arb. 75 72 15 82 / epost: trskoglu@online.no

Fra onsdag ettermiddag er vi på plass i Leinesfjord og kan nås på mobiltelefon 975 20 734 (Trond) og 416 38 037 (Mats).

Vi ønsker alle deltakerne velkommen til uforglemmelige dager i Steigen!

27.06 2006- Flere saker

Disse sidene er laget av Lasse G. Dahl, webmaster@lassedahl.com.