Saltens flora på Internett Tilbake | Logg inn

Bli med på florakartlegging i Saltdal kommune 20–24. juli 2005.

I forbindelse med Prosjekt Saltens Flora arrangerer Salten Naturlag hvert år samlinger for florakartleggere rundt om i Salten. Fjorårets florakartlegging i Hamarøy/Tysfjord samlet 27 deltakere fra det ganske land. En oppsummering fra denne samlinga kan du lese her.

I år har vi gleden av å invitere alle botanikkinteresserte til fire spennende dager med florakartlegging i Saltdal kommune i Nordland. Saltdal er kjent for å ha flere berømte og klassiske plantelokaliteter. Nevnes kan Solvågtind med grønlandsstarr, Skoddefjellet med bergjunker og ikke minst Junkerdalsura, en av de mest kjente plantelokalitetene i landet. I det hele tatt har Saltdal store områder med unik natur, hele 64 % av kommunen er omfattet av naturvern.

Til tross for dette er det gjort lite av systematisk botanisk registreringsarbeid i Saltdal. Vi håper å kunne rette litt på dette i løpet av de fire julidagene i sommer. Vårt mål er å få registrert plantelivet i flest mulige UTM-ruter på 5 x 5 kilometer, fortrinnsvis i områder som er dårlig kartlagt fra før.

Vi benytter en kartleggingsmetode utviklet i forbindelse med Prosjekt Saltens Flora, som i korte trekk går ut på å registrere floraen i UTM-ruter på 5 x 5 kilometer. Deltakerne jobber sammen i grupper på 2-4 personer med en mer erfaren leder. Ambisjonen er at hver gruppe skal ta én slik rute per dag. Det blir tatt hensyn til personlige ønsker, både interessemessig og med hensyn til kondisjon og gangførhet.

Under registreringsarbeidet benyttes krysslister eller inventeringsskjema, der hver art krysses/noteres minst en gang i hver rute. For en rekke mindre vanlige planter skal alle observasjonssteder angis eksakt. Vanskelig og mindre vanlige planter samles inn for sikker artsbestemmelse og blir senere sendt til Tromsø museum. På kveldstid blir det hyggelig faglig samvær med bestemmelsesarbeid og pressing av planter.

Også i år vil vi ha et spesielt øye for sjeldne og trua planter, såkalte rødlistearter. Disse vil bli kartlagt særskilt, som et ledd i det nasjonale rødlisteprosjektet.

Mer om kartleggingsmetodikken til Prosjekt Saltens Flora finner du her. Du kan laste ned krysslister, inventeringsskjema og en veileder i florakartlegging fra denne siden.

Påmelding skjer til Mats G Nettelbladt, tlf. 75 58 73 45 privat/ 75 53 16 03 jobb/ epost: mndt@online.no eller Trond Skoglund, mob. 975 20 734 / 75 72 15 82 jobb/ epost: trskoglu@online.no.

Påmeldingsfrist er 1. juni. Forøvrig gjelder prinsippet om ”Først til mølla…”.

Velkommen til uforglemmelige dager i Saltdal!

02.03 2005- Flere saker

Disse sidene er laget av Lasse G. Dahl, webmaster@lassedahl.com.