Saltens flora på Internett Tilbake | Logg inn

Bli med på florakartlegging i Sørfold onsdag 18.– søndag 22. juli 2007 !

Innenfor rammen av Prosjekt Saltens Flora arrangerer Salten Naturlag hver sommer en samling for florakartleggere i en av de ni saltenkommunene i Nordland. Fjorårets inventeringssamling i Steigen samlet 35 deltakere fra hele landet.

I år har vi gleden av å invitere alle botanikkinteresserte til fire spennende dager med florakartlegging i Sørfold kommune. Sørfold er en fjord- og fjellkommune nordøst for Bodø, med kort avstand fra fjord til fjell og en variert og storslagen natur, som gir rom for fine naturopplevelser.

Kommunesenteret heter Straumen og ligger om lag ei mil nord for Fauske. Skolen på Straumen vil være vår base, hvor vi overnatter på flatseng og ordner alle måltider selv. Vi møtes på skolen om kvelden onsdag 18. juli for en felles gjennomgang av opplegget for kartleggingsarbeidet. Feltarbeidet starter torsdag morgen.

Sørfold er en svært variert kommune, både når det gjelder topografi og berggrunn. Kommunen har tidligere vært besøkt av botanikere, men det fins lite av fullstendige lister. Det eneste egentlige unntaket er Vitenskapsmuseet i Trondheim som i 70-åra gjennomførte inngående botaniske undersøkelser i forkant av vannkraftutbygging i de nordligere delene av fjellheimen.

Av sjeldne planter for Salten som fra før av er kjent fra Sørfold kan nevnes: fjellmarinøkkel, dverglodnebregne, kalktelg, broddtelg, jøkularve, dvergarve, dvergrublom, tysbast (nordgrense!), linmjølke, fjæresøte, bittersøte, småklengemaure, sumpmaure, krossknapp, evjebrodd, sølvkattefot, sivblom, engmarihand, sjøsivaks (nordgrense!), agnorstarr, smalstarr, kvitstarr, blystarr og mjukrapp. Så gjenstår alle som ikke er funnet før… I Steigen fant vi over 50 nye arter for kommunen!

Mye er ennå ugjort når det gjelder systematisk kartlegging av floraen i Sørfold. Kommunen har 97 UTM-ruter på fem ganger fem kilometer. I over halvparten av disse er det ikke registrert en eneste plante. Vi håper å kunne rette litt på dette i løpet av de fire julidagene i sommer.

Vi benytter en kartleggingsmetode utviklet i forbindelse med Prosjekt Saltens Flora, som i korte trekk går ut på å registrere floraen i UTM-ruter på fem ganger fem kilometer. Deltakerne jobber sammen i grupper på 4-5 personer, og hver gruppe inventerer en rute per dag. Gruppene bestemmer selv hvilke ruter de vil ta, og her blir det tatt hensyn til personlige ønsker, både interessemessig og med hensyn til hvor sprek du er.

Under registreringsarbeidet benyttes vår lokale kryssliste med norske navn eller et inventeringsskjema, der hver art krysses/noteres minst en gang i hver rute. For en rekke mindre vanlige planter skal alle observasjonssteder angis eksakt. Vanskelig og mindre vanlige planter samles inn for sikker artsbestemmelse og sendes etter hvert som dokumentasjon til Tromsø museum. På kveldstid blir det sosialt og faglig samvær.

Også i år vil vi ha et spesielt øye for sjeldne og trua planter, såkalte rødlistearter. Disse vil bli kartlagt særskilt, som et ledd i det nasjonale rødlisteprosjektet.

Mer om Prosjekt Saltens Flora finner du på www.saltenflora.no. Her kan du laste ned krysslister, inventeringsskjema og en veileder i florakartlegging, samt lese om resultatene fra våre tidligere inventeringssamlinger.

Påmelding skjer til Mats G Nettelbladt på mobil 416 38 037 eller e-post mndt@online.no eller til Trond Skoglund på mobil 975 20 734 eller e-post trond.skoglund@meloy.kommune.no

Påmeldingsfrist er 1. juni.

Velkommen til uforglemmelige dager i Salten!

05.03 2007- Flere saker

Disse sidene er laget av Lasse G. Dahl, webmaster@lassedahl.com.